Mediterrània, 1995

Per recordar l’agermanament entre les ciutats de Manchester, a Lancashire, i de Barcelona, a Catalunya, i per celebrar el Catalan Art Festival, em van convidar a presentar un projecte d’ intervenció al Catalan Square, en el mateix centre de Manchester, que s’havia d’inaugurar per a aquest festival.

La meva idea va ser assenyalar la relació entre el sol, l’aigua i la indústria (pilars de les dues ciutats); i per a això vaig usar ceràmica esmaltada amb textos escrits en dues llengües: anglès i català. Volia representar el sol com a font de vida del Mediterrani; d’aquí el nom de l’obra: “Mediterrània”.

És una peça circular de 6 m de diàmetre per 0,40 m d’altura, cuita al forn a una temperatura de 1280 Cº, coberta per uns esmalts grocs en nou tons diferents (simbolitzant el sistema solar), amb el centre en forma de trencadís com a homenatge a Antoni Gaudí, reconegut arquitecte de principis del segle XX, que va usar així la ceràmica en les seves obres. L’obra s’estructura en una part central amb formes irregulars de diferents mesures, que simbolitza el centre del sol, envoltada per peces quadrades (30 x 30 x 5 cm) que simbolitzen l’ordre del cosmos. Els laterals de l’obra van ser fets en forma irregular i simbolitzen l’expansió del sol.

“Al llarg de l’estiu, centenars de visitants complaguts van poder ser vistos a la plaça embolicant i cobrint el sol de la Mediterrània, gots en mà, fent amics, mirant músics ambulants i absorbint l’atmosfera.”

Anne Tucker.
Manchester International Arts.

One thought on “Mediterrània, 1995

  1. Pingback: La plaça Catalunya de Manchester | La petjada catalana